Big Sing 2023

 

The Crossing Choir centraal in tweede editie Big Sing

 

The Crossing ChoirThe Crossing Choir - foto: John C. Hawthorne

 

The Crossing Choir komt terug naar Haarlem. Het gelauwerde koor uit Philadelphia maakte vier jaar geleden tijdens de Koorbiënnale indruk met de muziektheaterproductie ‘Aniara’. Komende week opent het gezelschap met de voorstelling ‘Farming’ The Big Sing. Het Haarlems-Amsterdamse festival, dat vorig jaar de Koorbiënnale naar een hoger plan tilde, vindt voor de tweede keer plaats.
Donald Nally, dirigent van The Crossing Choir is altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Vier jaar geleden vatte hij het plan op om een voorstelling te maken over voedsel, boeren, geld en het milieu. Op teksten van William Penn, stichter van de kolonie Pennsylvania, maar ook van Amazon-baas Jeff Bezos, schreef de Amerikaanse componist Ted Hearne een stuk van ongeveer 70 minuten voor koor en instrumentaal ensemble.
Het werk beleefde vorige week zijn wereldpremière op een stuk boerenland in de buurt van Newtown in Pennsylvania. In Haarlem zingt The Crossing Choir ‘gewoon’ binnen, al heeft De Schuur natuurlijk wel zijn naam mee.
The Crossing Choir vervult dit jaar een centrale rol op het festival. Behalve de Europese première van ‘Farming’ brengt het koor in Amsterdam ook ‘Titration’, een a cappella-cyclus van de Amerikaanse componist Shara Nova en werkt het, samen met het Ragazze Quartet en regisseur Jorinde Keesmaat, in het openbaar aan de voorstelling SIN-EATER, die komend najaar in première moet gaan.
Gloednieuw is ook ‘The Protest & The Prophecy’, een grootschalige voorstelling in twee delen die componist David Dramm in opdracht van The Big Sing maakte. Voor ‘The Protest’ liet Dramm zich inspireren door de protestliederen uit de jaren ’60. Hij ging aan de slag met teksten die honderden jongeren uit Haarlem en Amsterdam voor de gelegenheid schreven. Het resulteert in een protestmars die op 6 juli door de Haarlemse binnenstad zal trekken langs groepjes muzikanten. Aansluitend zal in de Grote of St. Bavokerk Dramms nieuwe koorwerk ‘The Prophecy’ klinken.
Net zoals ‘voorganger’ de Koorbiënnale duikt The Big Sing in de diepte en de breedte. Naast gloednieuwe noten zijn er ook heel oude composities te beluisteren. De zangers van Cappella Pratensis scharen zich op woensdag 5 juli rond (kopieën van) de 500 jaar oude Bossche koorboeken. Onder aanvoering van zanger en dirigent Stratton Bull zingt het daaruit onder andere een mis van Nicolas Champion.
Ook herdenkt The Big Sing alsnog de 500ste sterfdag van de in 1521 gestorven componist Josquin des Prez. Het Belgische ensemble Graindelavoix duikt onder leiding van Björn Schmelzer in zijn intense late werk. Tijdens een gratis ‘bonusconcert’ op zondag 2 juli reist het Londense The Choir of Royal Holloway in de Grote of St. Bavokerk door drie eeuwen koormuziek.
Lichtere muziek klinkt er in PHIL tijdens een dubbelconcert van MAZE en The New Gospel Sensation op 7 juli en tijdens een optreden van The Real Group uit Zweden een dag later.
Beide concerten maken deel uit van THEBIGSING@PHIL. Drie dagen lang kunnen zangers, koren en dirigenten meezingen met MAZE en The Real Group, workshops volgen en zich laten coachen.
Vertrouwde onderdelen van de Koorbiënnale keren terug. Zaterdag 1 juli laten tientallen amateurkoren van zich horen tijdens de Hofjesconcerten. Ook is er weer een Korennacht waarbij de deelnemers op de fiets verschillende verrassingsconcerten op onverwachte plekken aandoen. Dit keer voeren de routes niet door de Haarlemse binnenstad maar door de natuur van Overveen.


Related Articles

Matthaus COV Haarlem

Spaghetteria Rusticana

Doulce Memoire

Klinkend Haarlem - webkrant voor klassieke muziek in en om Haarlem