Benefietconcert Stabat Mater

 

Stabat Mater ten bate van Oekraïense weeskinderen

 

 

Musici en solisten uit Oekraïne geven op zaterdag 29 april een uitvoering van het prachtige, soms schrijnende, soms uitbundige Stabat Mater van Pergolesi. De opbrengsten gaan naar een kinderopvanghuis in Lviv.
Het bijzondere benefietconcert is een initiatief van de Hannie van Osnabrugge uit Heemstede. Op de website van haar stichting Ultimate Stabat Mater Website staat al vijfentwintig jaar lang een nog steeds uitdijende rijkdom aan informatie over de verschillende toonzettingen van het Stabat Mater. De Latijnse mystieke tekst over Maria die haar gekruisigde zoon beweent, moet ergens in de 12de of 13de eeuw geschreven zijn en inspireerde sindsdien honderden componisten. Van al die Stabat Maters is die van Pergolesi een van de bekendste.  
De website, vertelt Van Osnabrugge, was een cadeau voor haar in 2005 overleden partner Hans van der Velden. Die begon in 1992 met het verzamelen van cd’s met uitvoeringen van het Stabat Mater en zocht daar ook de nodige informatie over op. De site werd in het Engels vertaald en bereikte zo een internationaal publiek. Van over de hele wereld stromen sindsdien opnames maar ook vertalingen van de Latijnse tekst toe. 
Eind vorig jaar kwam Van Osnabrugge via een medebestuurslid van de stichting in contact met Olena Prokopovych, een in Oekraïne geboren Amerikaanse. Zij maakte een Oekraïense vertaling van het Stabat Mater, die ook op de site is te lezen. Ze belden via Zoom en zo ontstond het idee voor een Nederlands benefietconcert voor Oekraïne met het Stabat Mater’ van Pergolesi.
Van Osnabrugge ging op zoek naar een mede-organisator: “ De stichting ‘Podia Heemstede’ reageerde meteen heel enthousiast. Ze hielp mee met het zoeken naar artiesten en zorgden dat we de Oude Kerk in Heemstede gratis ter beschikking kregen.” 
“Via via hoorde ik over een opvanghuis in Deventer voor Oekraïense musici”, vervolgt ze. “Onder leiding  van de Nederlandse dirigent Jeroen Weierink hebben die musici samen een orkest gevormd dat onder de naam Ukraine Liberation Orchestra concerten geeft.” Alsof het zo moest zijn bleek het ensemble zelf al bezig met het Stabat Mater van Pegolesi. Het oorspronkelijke plan om het stuk in het Oekraïens uit te voeren blijft een wens voor de toekomst. Het bleek te lastig om Pergolesi’s noten in de partituur op korte termijn van de Oekraïense woorden te voorzien.
Als opmaat voor het Stabat Mater begeleidt het Ukraine Liberation Orchestra de sopranen Maria Knihnytska en Tania Yefimenko en bariton Volodymyr Yefimenko in onder andere ‘Dido’s Lament’ van Purcell, het Ave Maria van Caccini en ‘Ave Maria’ uit Othello van Verdi. Ook klinkt het lied ‘Hope’ dat de Nederlandse componist Geert Christenhusz speciaal voor het Ukraine Liberation Orchestra geschreven heeft.
Van Osnabrugge heeft veel vertrouwen in het welslagen van het benefietconcert: “Het loop heel goed. We hebben al veel donaties binnen. Zo heeft de Protestantse Kerk in Bennebroek in no time duizend euro bijeen gebracht.  Dat maakt het voor ons mogelijk om Oekraïense vluchtelingen gratis toegang te geven.”

Benefietconcert door solisten en het Ukriane Liberation Orchestra o.l.v. Jeroen Weierink met het Stabat Mater van Pergolesi en werken van Elgar, Purcell, Caccini, J.S. Bach, Vermenych, Verdi en Christenhusz, op zaterdag 29 april in de Oude Kerk in Heemstede. Aanvang: 15.30 uur.
Voor meer informatie zie: www.podiaheemstede.nl


Related Articles

Matthaus COV Haarlem

Spaghetteria Rusticana

Doulce Memoire

Klinkend Haarlem - webkrant voor klassieke muziek in en om Haarlem